October Tide

|
Death Metal

October Tide har sitt ursprung i ett demoband från 1995, skapad av Katatonia-medlemmarna Jonas Renkse och Fred Norrman. Mycket av materialet skrevs under en uppbrytning av Katatonia (som skulle bli endast tillfälligt). 1997 undertecknade de två på VIC Records för att släppa sin debut, "Rain Without End". År 1999 släppte October Tide sitt andra och sista album med titeln "Gray Dawn", som hade Mårten Hansen (av A Canorous Quintet) som ersättare för Renkse på stämma.

Efter utgivandet av "A Thin Shell" turnerade bandet starkt med uppträdanden och festivaler från Finland i norr till Spanien i söder och från Irland i väst till Slovenien i öst. I början av 2012 hoppade både vokalisten och basisten av på grund av familje- och musikaliska skäl och nya medlemmarna Mattias Norrman (fd Katatonia) och Alexander Högbom (Volturyon, Spasmodic) rekryterades snabbt.

På hösten 2015 spelade October Tide sitt senaste album, "Winged Waltz", som släpptes den 22 april 2016 genom Agonia Records, deras nya etikettpartner. Albumet har fått enastående recensioner och är hyllad som deras mest kraftfulla och igenomtänkta release hittills, ett sant mästerverk av melodisk och melankolisk doom/death metall!