FORUM

Vi presenterar med glädje årets Forum! 🎉😎 Med forumet skapar vi en plattform där vi tillsammans kan lyfta och ta itu med tuffa frågor.

Valet med stort V - riksdagsvalet, den 9 september 2018 - närmar sig med stormsteg. I år väljer vi därför att fokusera på just valet och vad vårt lands partier står för, genom temat “Valet är ditt!”.📢💪 Vi vrider och vänder på medborgarskapet, rättigheter, skyldigheter och självaste begreppet frihet. Vad är det egentligen, och vems frihet räknas i dagens samhälle? Vad betyder din rösträtt och hur tungt väger din röst?

Forumet består av paneler, föreläsningar och workshops, där ni som besökare får lyssna på och interagera med politikerna. Nytt för i år är att forumet får en central plats på Athena, folkets parks fasta scen. Vägg i vägg har vi ännu en nyhet i form av Forumtorget, där våra politiska partier ges möjlighet att ha sina montrar. Där kan du möta politikerna, mingla och ställa frågor. Är du osäker på vilka som förtjänar din röst? Vårt forum är den perfekta platsen för dig!

Återkommande är Budskapstorget som består av organisationer som på olika sätt jobbar för en bättre värld. Många av aktörerna kommer dessutom sitta med i panelerna på forumet för att vi ska kunna gå till botten med viktiga frågor utifrån olika vinklar och perspektiv.

Vi uppdaterar med mer information löpande fram till festivalstart! Håll utkik!🔥

FORUMTorget

FORUMPUNKTER

LEVANDE LANDSBYGD

18.45-19.45 / PANEL

Vår panel diskuterar vad vi kan göra för att återfå en välmående och levande landsbygd, eller om vi verkligen ska satsa på en levande landsbygd om ändå ingen vill bo där. Varför vill vi inte bo i landsbygdsområden och vad kan vi göra för att göra landsbygden mer attraktiv? Hur skapar vi fler arbetstillfällen och förbättrar infrastrukturen? Vi benar ut frågor om landsbygden ur nya perspektiv och ser fram emot en diskussion med både experter och politiker om vilket Sverige vi vill ha i framtiden.

Lena Lagestam
/
Moderator

Lena Lagestam jobbar med kommunikation, PR och marknadsföring som konsult i eget bolag. Hon har de senaste åren jobbat med frågor om digitalisering, barnrättsfrågor, infrastruktur, energi & miljöfrågan, utbildning och kompetensförsörjning. Hos oss modererar hon paneler och ger oss ett fantastisk spännande panelsamtal!

Arne Müller
/
Journalist

Arne Müller är bosatt i Umeå med 16 år på SVT och många böcker i bagaget. I sin senaste bok "Stockholm, städerna och RESTEN" beskriver han vad som driver på utvecklingen mot att de stora städerna växer och stora delar av landet tappar jobb och invånare. Boken söker också svaret vad som kan styra utvecklingen i en annan riktning.

Josefin Heed
/
Verksamhetsutvecklare
Hela Sverige ska leva

Josefin Heed har mångårig erfarenhet av landsbygdsutveckling samt ett stort intresse för att utmana myter om land och stad. Hela Sverige ska leva är en ideell organisation som arbetar för balans mellan land och stad, god landsbygdsutveckling och goda villkor i hela landet. Organisationen består av 5000 lokala utvecklingsgrupper över hela landet, 24 länsavdelningar och över 40 medlemsorganisationer.

Mikael Selander
/
Enhetschef Landsbygd och tillväxt
Länsstyrelsen Dalarna

Länsstyrelsen bidrar på flera sätt till att utveckla landsbygden i Dalarna. Myndigheten delar bland annat ut riktade investeringsstöd för att skapa fler jobb och förbättra servicen på landsbygden, dessutom är man drivande i frågor kring bredbandsutbyggnad, omarrondering, grundläggande betaltjänster, med mera – viktiga pusselbitar som behövs för att hela Dalarna ska leva.

Peter Möller
/
Samhällsanalytiker
Region Dalarna

Peter är doktor i kulturgeografi och på jobbet analyserar han bland annat befolkningsutveckling, demografi, integration, infrastruktur, utbildning etc. Ungdoms- och landsbygdsfrågor har varit en röd tråd i hans yrkesliv som utredare, doktorand och nu samhällsanalytiker på Region Dalarna.

Henrik Blind (MP)
/
Kandidat Kommunfullmäktige Jokkmokk
Miljöpartiet

Henrik Blind instagrammar Sápmis och glesbygdens skönhet och vemod, glädje och smärta till omvärlden. Han tror på en kreativ framtid bortom kalhyggen och gruvgropar. I höst kandiderar han till kommunfullmäktige i Jokkmokk samt riksdagen för Miljöpartiet de gröna. Han är renägare i Tuorpon sameby, var som ung besatt av familjen Kennedy och tycker att podden Det politiska spelet är bland det bästa som finns.

Jonas Hillerström (KD)
/
Kristdemokraterna

Borlängebo och kristdemokrat halvvägs till pension, har varit politisk hela livet men bytte sida på gymnasiet. Tror på godhet och frihet. Bor i rött hus med vita knutar och hoppas att valet i höst ska handla om att fler barn ska kunna förverkliga sina drömmar.

Maja Gilbert (V)
/
Landstingsråd Dalarna
Vänsterpartiet

Maja är landstingsråd för v dalarna, sjukvårdsfrågor och landsbygdsfrågor ligger henne varmt om hjärtat. Att få bort vinstintresset ur välfärden är en hjärtefråga. Att ha en fullgod service för alla i Dalarna, även de som bor på landsbygden är en annan.

Medborgarbandet
21.15-22.45 / SPELNING / UTOPIA

Här är Medborgarbandet – Ett stort artistkollektiv, eller varför inte ett rövarband, som tar pulsen på vår demokrati. Som en bro mellan vårt musikprogram och vårt forum kommer de dessutom spela på vår största scen – Utopia!

De består bland annat av Nina Persson (The Cardigans), Dennis Lyxzén (Refused), Kristin Amparo, Sakib Zabbar, Angelica Radvolt och sydafrikanska rappstjärnan Kanyi Mavi. Plus de fem fantastiska musikerna Oscar Johansson, Amanda Savbrant, Nadia Hamouchi, Laszlo Dancs och Joakim Svensson. För extra glans föräras varje speltillfälle även med en hemlig gästartist.

De har spelat för utsålda hus med föreställningen ”Vinnaren tar allt” och nu drar de ut på sommarturné med musiken i fokus. Var och en med sin egen briljans, samtidigt som de tillsammans utgör en unik konstellation vi aldrig sett förr. Gruppens sound innehåller alltifrån rap och elektroniskt till finstämt och bombastiskt. Det har beskrivits som nutida progg och som ett botemedel mot inskränkthet. Oavsett vad – målet är att fler ska ansluta till en gemensam rörelsen för ett bättre samhälle!